goedefroo + goedefroo

15.11.2021

Politiezone Brussel hoofdstad-Elsene

In hartje Brussel, in een zich sterk ontwikkelend stadsdeel met een rijke geschiedenis en gekenmerkt door een mix van anonieme hoge kantoorgebouwen en woontorens, werd een vernieuwd politiecentrum ontworpen voor Politiezone Brussel.

Architecturale uitgangspunten

Het gebouw kenmerkt zich door een hele opmerkelijke architectuur. Het spiegelende volume, gelegen in de schaduw van de kathedraal, springt eruit te midden de anonimiteit van de omliggende torens.
Er werd vertrokken van het bestaande gebouw, dat duidelijke patronen en een erg interessante volumewerking bezit maar een gesloten aanblik heeft.
Het concept van zeshoeken, subtiel geïntegreerd op het driehoekig perceel, doet scherp afgelijnde blokken ontstaan.

Op een subtiele, eenvoudige manier, wordt in het nieuwe ontwerp de bezoekerstoegang aan de Oratoriënberg opnieuw vormgegeven, opengewerkt en transformeert van toegang naar het voorplein, waar het door het autoluw karakter, aangenaam vertoeven is.

De patiotuin wordt uitgespeeld als groen hart en is vanaf de publieksingang reeds zichtbaar.
Het groen van het plein wordt zo, als het ware verlengd, tot in het hart van het gebouw.
De hoge omliggende bouwvolumes krijgen tevens een groene daktuin aan de horizon. Het bestaand atrium wordt naar boven toe wijder en opent zich om meer daglicht op te vangen. Het is hier dat de driehoek en zeshoek in elkaar versmelten.

Het introvert volume krijgt met de daktuin een heel open kroonlijst naar de buurt toe. Deze nieuw ontworpen kroon betreft één verdiepingshoogte boven het hoogste deel van het bestaande bebouw.
De bovenbouw is open en transparant en huisvest de meer publieke functies van het gebouw, zoals lobbyruimte, vergaderzalen en restaurant. De uitbreiding is volledig in klaar glas waardoor ze een lichtbaken wordt in de omgeving. Het overzicht over de stad is symbolisch voor de werking en functie van de politie.