goedefroo + goedefroo

26.02.2021

Reconversie Kompass Klub Gent

Persartikel :

Van den Braembussche is een familiale bedrijvengroep uit Eeklo die actief is in de handel in bouwmaterialen en in de productie van stortbeton.

In september openen ze een 7de vestiging in de Ottergemsesteenweg Zuid te Gent (nabij de Ghelamco-arena), op de site waar tot voor kort de Kompass Klub was gehuisvest.

De Kompass Klub is een internationaal befaamde Techno-club die sinds 2016 actief was op deze locatie en in de tweede jaarhelft van 2021 op een nieuwe (nog onbekende) locatie heropent.

Van den Braembussche:
“Op 13.000 m² willen we alle bouw- en renovatiematerialen, alsook alle aannemersmateriaal aanbieden. In een nieuwe mengcentrale zullen we ook gestabiliseerd zand en chape produceren.
We mikken op de stadsmarkt, die heel dikwijls op renovatie is georiënteerd, maar willen met deze bijkomende vestiging ook ons netwerk in Vlaanderen versterken om de ruime regio van Gent te kunnen bedienen.

Met het one-stop-shopping concept willen we een totaalaanbod voor elke bouwvakman aanbieden en we mikken zo op 200 tot 300 bezoekers per dag.”

Reconversie van industriële site:
De site heeft een rijk industrieel verleden en krijgt een volledige reconversie.
Het hoofdgebouw met shop en kantoren wordt volledig gerenoveerd en zal de link naar dit industriële verleden bewaren.
Verder worden er magazijnen en loodsen gerenoveerd en nieuw gebouwd.

In een 850m² grote binnen-showroom zal er een ruime keuze zijn aan bouwmaterialen en binnen- en buitenvloeren.

Architectenbureau Goedefroo+Goedefroo staat in voor het architectuurontwerp.
Industrium staat in voor het ontwerp van de technieken.

De architect:
“Circulariteit en duurzaamheid staan uiteraard ook centraal in dit project. Doorgedreven onderzoek van de bestaande toestand heeft aangetoond dat 3 bestaande gebouwen omgevormd kunnen worden om hun nieuwe functie te vervullen. Het materiaal van de gebouwen en verharding die toch gesloopt dienen te worden zal maximaal herbruikt worden als steenkoffer van de nieuwe loods en binnenplaats. Oud en nieuw worden daarna samengebonden door een nieuwe industriële gevel die eveneens de bouwshop zal isoleren om aan de huidige energie-eisen te voldoen. Deze bouwshop werd maximaal noordelijk opengewerkt richting het nieuwe binnenplein en beperkt op die manier de koellasten hiervan.
Maximaal hergebruik en doordacht aanbrengen van zo weinig mogelijk nieuwe materialen vormen zo de leidraad voor een duurzaam ontwerp.”